Μυοψίες

Είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικών παθήσεων. Πολλές φόρες μοιάζουν με διάφορα σχήματα, όπως πχ. με ένα διαφανές δακτυλίδι ή ένα μισοφέγγαρο ή σαν πολλά αρθρωτά μαζί. Στην πραγματικότητα τα ‘μυγάκια’ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η “σκιά” ή παρασκιά σωματιδίων μέσα στην υαλοειδή κοιλότητα που πέφτει στον αμφιβληστροειδή και γίνονται αντιληπτά μέσω της νευρικής οδού. Για παράδειγμα, φλεγμονώδη κύτταρα μέσα στην υαλοειδή κοιλότητα σε μια ραγοειδίτιδα εξιδρώματα υαλοειδούς σε διαθλαστικές ανωμαλίες π.χ. μυωπικά μάτια, δακτύλιος weiss (ημισέληνος ή κυκλικός) σε αποκόλληση υαλοειδούς.

Σε αυτή την περίπτωση το υαλοειδές, το παχύρρευστο εκείνο υγρό σαν γέλη που γεμίζει την υαολοειδική κοιλότητα (την σφαιρική δηλαδή κοιλότητα του οφθαλμού) αποκολλάται από τα σημεία ισχυράς πρόσφυσης του με τον αμφιβληστροειδή. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει ‘φυσιολογικά’ στα περισσότερα μάτια με τη πάροδο των χρονών. Η αποκόλληση υαλοειδούς δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της αλλά όταν συμβαίνει πρέπει να ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ πολύ καλά η περιφέρεια του βυθού, γιατί την στιγμή που αποκολλάται το υαλοειδές από τον υποκείμενο αμφιβληστροειδή μπορεί να συμβεί μια ΡΩΓΜΗ ή ΟΠΗ, ιδίως αν υπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις όπως π.χ. σε μυωπικά μάτια. Μοιάζει δηλαδή σαν ένα ύφασμα φθαρμένο που αν τραβηχτεί μπορεί να σχιστεί τη στιγμή της έλξης.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΥΟΨΙΩΝ και κυρίως ΛΑΜΨΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ με ειδική ύαλο goldman μετά από μυδρίαση (φάρμακο που βάζει ο οφθαλμίατρος για να ανοίξει η κόρη του οφθαλμού). Αν διαπιστωθεί ρωγμή, σχίσιμο δηλαδή του αμφιβληστροειδή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ARGON LASER – ΦΩΤΟΠΗΞΙΑ για να αποφευχθεί “τυχόν” αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που είναι επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. Είναι δηλαδή σαν ένα “γαζί” που γίνεται γύρω από μια οπή σε ένα φθαρμένο ύφασμα που το προστατεύει από καθολική φθορά.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας λύσουμε κάθε απορία.